Prednost PetCooler proizvoda u odnosu na druge proizvode iste namjene je u tome što su PetCooler proizvodi izrađeni od tkanine i punjeni vodenim kristalima.

Ako Vaš ljubimac (pas ili mačka) progrizu PetCooler maramu ili prostirku nema opasnosti od curenja punjenja kao kod proizvoda načinjenih od plastičnih materijala i punjenih gelom.
Uz to, psu ili mački ugodnije je ležati na tkanini nego na plastičnim materijalima.

 

Psi i vrućinaZa razliku od ljudi, psi su osuđeni krzneni kaput nositi cijele godine, i koliko god im krzno preko zime pomaže, toliko im preko ljeta smeta.

 

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38,5°što je osjetno više nego kod ljudi te dodatno doprinosi težem podnošenju vrućine.

S obzirom da je sustav hlađenja kod pasa vrlo ograničen i bazira se većinom na dahtanju, dok se znojenje svodi samo na malu površinu mekih dijelova šapiaca, neophodna im je pomoć pri prevladavanju opasnosti od sunčanice i toplotnog udara.

Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje frekvencije od 200 do 400 puta u minuti, pri čemu pas povećava volumen udisaja s dvije na pedeset litara. Kod dahranja, pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta dok se  isparavanje vrši preko nosne sluznice.


To u neravnopravan položaj stavlja pse brahicefaličnih pasmina (njemački bokser, pekinezer, buldog i sl.) te je kod njih opasnost od sunčanice ili toplotnog udara daleko veća.

Pregrijavanje pasa može se manifestirati u obliku sunčanice ili toplotnog udara. Iako su simtomi potpuno isti, sunčanica se od toplotnog udara razlikuje po načinu nastanka.

Sunčanica nastaje pod utjecajem direktnog i intenzivnog djelovanja sunčevih zraka na glavu životinje, dok je toplotni udar stanje koje nastaje zbog sveukupne pregrijanosti tijela psa.

Sunčanica i/ili toplotni udar za pse ni slučajno nisu bezopasne bolesti. Ukoliko se pri pojavi prvih simptoma ne reagira pravovremeno pa se psa se nastavi izlagati suncu, te ukoliko se ne poduzmu radnje kojima bi se snizila tempetarura tijela psa, posljedice mogu biti i smrt životinje.

Prvi i osnovni znak upozorenja jest zadihanost psa no još nije vrijeme za paniku. Zadihanost je samo znak da se pas pregrijava i da se uvjeti u kojima se pas nalazi moraju promjeniti bilo da se potraži svježiji okoliš, bilo da se psa na neki način rashladi i da mu se, u svakom slučaju osigura svježa voda.

Simptomi sunčanice i toplotnog udara su:
potištenost, tromost, nesiguran hod, teturanje, jako i ubrzano lupanje srca te ubrzan i slab puls, ubrzano i otežano disanje, temperatura između 42 i 45°C, no kasnije se počne pomalo spuštati što je znak kolapsa.


U slučaju pojave nekog od ovih simtoma, psa što hitnije treba ukloniti sa sunca, smjestiti ga u sjenovit i prozračan prostor u ležeći položaj s povišenom glavom.Što hitnije psa treba početi hladiti, što podrazumjeva blago polijevanje vodom koja ne smije biti previše hladna kako bi se izbjegao šok i dodatne poteškoće. Nakon tuširanja, psa se može nastaviti masirati ručnikom namočenim u hladnoj vodi. Ukoliko se nakon desetak minuta hlađenja pas ne počne normalno ponašati, što hitnije potražite veterinara.